partners

In samenwerking met

partners

Samenwerkingen

De tentoonstelling L’Oiseau bleu. Op zoek naar geluk is een realisatie van Kunsthal Sint-Pietersabdij Gent, in samenwerking met Zwarte Doos – Stadsarchief en NTGent.

André Capiteyn (De Zwarte Doos - Stadsarchief Gent) stond samen met Martine Van Asch (Kunsthal Sint-Pietersabdij) in voor de samenstelling en het concept van de tentoonstelling. Capiteyn beheert het Archief Maeterlinck en publiceerde eerder Maeterlinck. Een Nobelprijs voor Gent (Snoeck Publishers & Stad Gent, 2008) en de Nederlandse vertaling van Maeterlincks jeugdmemoires onder de titel Bulles bleues. Herinneringen van geluk (Lannoo & Stad Gent, 2011).

De audiogidsen werden in nauwe samenwerking met NTGent tot stand gebracht. Bernard Dewulf, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2010, herwerkte de oorspronkelijke tekst van het stuk in zijn karakteristieke ingetogen stijl, die wonderwel aansluit bij de sfeer van L’Oiseau bleu. Acteurs uit het vaste ensemble van NTGent spraken de dialogen in. De stemmen van topacteurs als An Miller, Chris Thys, Els Dottermans, Oscar Van Rompay en Steven Van Watermeulen brengen het sprookje tot leven. Dankzij de arrangementen van Ron Reuman wordt de bezoeker meegetrokken in de feeërieke droomwereld van L’Oiseau bleu.

Voor de scenografie werd gebruik gemaakt van originele ontwerpen voor de vroegste opvoeringen uit de wonderjaren. Dankzij de medewerking van het Moscow Art Theatre Museum, het Fitzwilliam Museum in Cambridge en de Munt in Brussel, kunnen prachtige kostuumontwerpen en decormaquettes de bezoeker meenemen in de sfeer van deze allereerste opvoeringen.